Evaluatie

Proces

Wat ging goed? Door een systematische manier van werken en een goede taakverdeling liepen we op schema en was er een prettige sfeer binnen de groep. We zijn erg tevreden met het eindresultaat en hebben veel tijd gestoken in het zo goed mogelijk presenteren van het project. We hebben ons niet uit het veld laten slaan door sceptici en hebben de problemen die opkwamen efficiënt en snel opgelost.

Wat ging minder goed? Er werd veel gediscussieerd waardoor sommige onderwerpen te veel aandacht kregen en andere onderwerpen te weinig. Hierdoor hadden we op een gegeven moment niet alle onderdelen op tijd binnen en moesten we de assemblage een week uitstellen.

Hoe zouden we het de volgende keer anders doen? De volgende keer zouden we efficiënter discussiëren, zodat we sneller keuzes kunnen maken en het proces niet wordt vertraagd. Dit valt te realiseren door vaker te vergaderen en taken als voorzitter en notulist goed uit te voeren. Dit zodat er duidelijkheid ontstaat, waardoor keuzes sneller gemaakt kunnen worden.

Uitslag Snelheid Actuatoren

Tijdens het ontwerpproces hebben we niet genoeg rekening gehouden met de uitslag snelheid van de actuator. Voor het optimaal optillen en verplaatsen van de grijper moesten we ervoor zorgen dat alle bewegingen vlot en soepel verliepen. Alle bewegingen moeten worden aangestuurd door het bedienen van drie knoppen. De kracht van de actuatoren was voldoende om het systeem goed aan te sturen, maar door de knoppen konden we de snelheid niet nauwkeurig reguleren. Dit resulteerde in ongecontroleerde bewegingen.

Tijdens het ontwerpproces hadden we bedacht dit probleem op te lossen door de slangen af te knellen, zodat de snelheid van de luchttoevoer werd ingeperkt, terwijl de kracht hetzelfde bleef. Tijdens het testen werd duidelijk dat het afknellen de snelheid van de actuatoren te weinig reduceert; er was dus een andere oplossing nodig.

Na wat gespeeld te hebben met de knoppen kwamen we erachter dat we de snelheid konden beperken door de knoppen met beleid om te zetten. De grijper verplaatste nu op een gecontroleerde manier. Deze oplossing was echter niet optimaal, omdat het tamelijk moeilijk is om de knoppen zo voorzichtig om te zetten. Vanwege tijdgebrek en omdat het een werkende oplossing was, hebben we dit voor nu zo gelaten.

Dit zouden we een volgende keer oplossen, door ons beter in te lezen in de werking van de actuatoren en door beter te kijken naar meerdere opties voor het reduceren van de snelheid van de luchttoevoer.

Aansluiting reduceerventiel

In de werkplaats hebben we de maat van de buitendiameter van de slangen gevraagd. Daar kregen we te horen dat dit 6 millimeter bedroeg. De aansluitingen van het reduceerventiel hebben een binnenmaat van ¼ G (gas). Er moest dus een koppeling worden besteld van 6mm Festo naar ¼ G. Nadat we deze koppelingen hadden besteld kwamen we erachter dat we 4mm Festo naar ¼ G nodig hadden. Een nieuw probleem dat toen ontstond was dat zo'n koppeling niet standaard is. We konden alleen wel 4mm Festo naar ⅛ G koppelingen krijgen.


Om dit probleem op te lossen hebben we verloopstukken gemaakt met een buitenmaat van ¼ G en een binnenmaat van ⅛ G en deze in de aansluitingen van het reduceerventiel geschroefd.


De volgende keer zouden we dit kunnen voorkomen door zelf alles op te meten, zodat we we meteen de goede onderdelen kunnen bestellen. Op deze manier hadden we ook meteen na kunnen denken over de bijkomende problemen die ontstonden door de verschillende maten van de koppelingen, zodat we eerder aan de assemblage konden beginnen.



Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin